Πάρκο Σελεπίτσαρι

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας άλλος ένας δημόσιος χώρος, μεταμορφώνεται και αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών. Αναφερόμαστε στο πάρκο Σελεπίτσαρι, ένα πάρκο από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα που διαθέτει ο Δήμος μας.




Οι εικόνες του παρελθόντος που σημάδεψαν αυτό το πάρκο αποτελούν παρελθόν, με παρεμβάσεις και διαμορφώσεις που έγιναν με απόφαση αυτής της δημοτικής αρχής και την καθημερινή εργασία και παρουσία των εργαζομένων του δήμου που πραγματικά <δημιουργούν> ...
Το γηπεδάκι 5Χ5, η παιδική χαρά, το σινεμά, οι κοινόχρηστοι χώροι, η πισίνα, αλλάζουν όψη και ανακατασκευάζονται από την αρχή.

Σήμερα ...
(άρθρο από το τεύχος Πόλις)

Μία ξεχωριστή γωνιά πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια έκταση 43 στρεμμάτων στην πόλη μας, στο λόφο Σελεπίτσαρι. Πρόκειται για το πάρκο «Α. Παπανδρέου», ένα πραγματικό στολίδι για τους δημότες μας και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Σε διαδικτυακά αφιερώματα, συγκαταλέγεται μάλιστα στα 14 ομορφότερα πάρκα ολόκληρης της Αττικής και στα τρία καλύτερα πάρκα στην Δυτική Αττική και Πειραιά!
Οι λιγοστοί και συχνά μη συντηρημένοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. αποτελούσαν για χρόνια ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολλών δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Τα τελευταία χρόνια, πόλεις όπως του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, με κεντρικό μέλημα την επανάκτηση του δημόσιου χώρου της περιοχής από τους κατοίκους, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα χώρων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προχωράνε, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, σε αναβαθμίσεις, ανακατασκευές και βελτιώσεις των παραπάνω χώρων

Το παρελθόν του 

Αρκετά χρόνια πριν τη διαμόρφωσή του σε Πάρκο, ο ευρύτερος χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου τσιφλικά εν ονόματι «Σελεπίτσαρη». Επίσης, έχει υπάρξει και λατομείο, από το οποίο περνούσαν ράγες τραίνου που μετέφε- ραν όγκους πετρών στα καράβια. Χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης .
Σήμερα,το Πάρκο Σελεπίτσαρι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ελεύθερου χώρου. Για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και είχε μετατραπεί σε εγκαταλελειμμένο χώρο και εστία μόλυνσης. Κατόπιν των ενεργειών της παρούσας Δημοτικής Αρχής,το πάρκο, καθαρό και φωτισμένο, απέκτησε και πάλι ζωή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δρόμοι χαραγμένοι για πεζοπορία ή ποδήλατο, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, χώρος για beach-volley, παιδική χαρά, αναψυκτήριο, ανοιχτό θέατρο, υπαίθρια σκακιέρα και σταθμός ποδηλάτων. Στο πάρκο επίσης, λειτουργεί το θερινό σινεμά «Αλ. Χρυσοστομίδης». Επίσης, η πλατεία διαθέτει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Τόπος αειφορίας και βιωσιμότητας

 Το Πάρκο είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας,της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί ένα φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο. Εκεί συναντώνται δέντρα και καλλωπιστικά φυτά όπως: σπάρτα, ελιές, φοίνικες, ουασικτόνιες, εσπεριδοειδή, χαρουπιές, ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, λεϊλαντ, κουκουναριές, αγιόκλιμα, βουκαμβίλιες, τριανταφυλλι έ ς , χαλέπιος πεύκη, γλαυκά κυπαρίσσια, πικροδάφνη και μελία.

  Δράσεις

Στο χώρο επίσης, λειτουργεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ2) του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας. Στο πάρκο το ΚΔΒΜ2 προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, στην πλατεία υπάρχει εγκατάσταση συστήμτος κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ διοργανώνονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις
 















Πηγή : τεύχος Πόλις 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα