Τα “Λιπάσματα ” αποκαλύπτονται στους πολίτες!

Ένας νέος χώρος, άγνωστος μέχρι τώρα για πολλούς κατοίκους της περιοχής μας, αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα αυτό το καλοκαίρι στα μάτια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και της Αττικής. Ένας τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς και ξεχωριστής αισθητικής.
Πρόκειται για την παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων, για την οποία στο παρελθόν δόθηκαν μεγάλοι και σημαντικοί αγώνες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποδοθεί στο λαό της πόλης. Σήμερα, η παρούσα Δημοτική Αρχή πραγματώνει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και δίνει ζωή στο χώρο. Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τι σήμαινε για χρόνια η βιομηχανική δραστηριότητα στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι και συγκεκριμένα για τις ζωές, το περιβάλλον, την ίδια την καθημερινότητά μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Στους ώμους της πόλης η βαριά βιομηχανία.

Η πόλη μας σήκωνε στους ώμους της, για σχεδόν έναν αιώνα,μεγάλο τμήμα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή, με βαρύ κόστος την υγεία των κατοίκων της. Για χρόνια οι κυβερνήσεις στήριζαν ποικιλοτρόπως την εγκατάσταση των βιομηχανιών εδώ, οι εργαζόμενοι όμως και οι οικογένειές τους δεν λάμβαναν ποτέ την ίδια φροντίδα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι τραγικές. Με το πέρασμα των χρόνων ήρθε και η αποβιομηχάνιση της περιοχής, φέρνοντας μαζί της,ανεργία, φτώχεια,έλλειψη δημόσιων χώρων και υποδομών καθώς και πολλά βιομηχανικά κουφάρια. Δεν ήταν όμως ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η τοπική κοινωνία που απομάκρυναν τις βιομηχανίες από εδώ. Με βάση τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων μπήκε λουκέτο σε αυτές.

Χώρος «ακατάλληλος» για τους πολίτες (!)

Στο πέρασμα των χρόνων ορισμένοι θέλησαν να δημιουργήσουν την εικόνα πως ένας πρώην ρυπασμένος χώρος μπορεί να είναι κατάλληλος μόνο για «αξιοποίηση» από εξίσου ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες. Με αυτό το σκεπτικό, «η περιοχή ήταν καθαρή και ασφαλής για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, όσο λειτουργούσε το εργοστάσιο λιπασμάτων και για τους εργαζόμενους της Oil One αυτή τη στιγμή». Την ίδια ώρα όμως, παρέμενε, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, «τρομακτικά ρυπασμένη για να είναι κοινόχρηστος χώρος».

Οι πολίτες στερούνταν για χρόνια ολόκληρα την πρόσβαση από τους μπράβους των ιδιωτικών εταιρειών από τη μία και εξ’ αιτίας του φόβου για την υγεία τους από την άλλη, την πρόσβαση σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο. Για πολλούς, οι κάτοικοι της πόλης μας θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα σε ελεύθερους χώρους και δικαιώματα. Κι έτσι, ένας τέτοιος τόπος, όπως είναι η παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων, ισχυριζόταν οι ίδιοι, πως αντί να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου, χώρο αναψυχής και αθλητισμού, τον ονειρεύονταν να μετατρέπεται σε ναυτιλιακό κέντρο με ουρανοξύστες (!) και ξενοδοχεία (!) ενώ κάποιοι ακόμα και σε πίστα αγώνων ταχύτητας φόρμουλας 1!

Τι έκανε η Δημοτική Αρχή 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Δημοτική Αρχή της πόλης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Συνέταξε και κατέθεσε νομοσχέδιο για την αλλαγή του νόμου και του ρυθμιστικού σχεδίου συμπεριλαμβανομένου και της ανάπλασης, βρίσκοντας συμπαραστάτη τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή και την κυβέρνηση. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των όρων χρήσης στην περιοχή και τον χρονικό περιορισμό λειτουργίας της εγκατάστασης της Oil One, γεγονός θετικό αλλά όχι αρκετό, λόγω της συνέχειας λειτουργίας για αρκετά ακόμη χρόνια (περίπου δέκα).

Με προσπάθεια και κόπο, οι δυνάμεις του Δήμου προχώρησαν στην ανάπλαση του χώρου θέλοντας να δημιουργήσουν την περιοχή που για χρόνια ονειρευόμασταν, περιμένοντας ταυτόχρονα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας. Προσπάθησε και δημιούργησε έναν χώρο πραγματικά δημόσιο, σχεδιασμένο με σκοπό να εξυπηρετεί τις συλλογικές ανάγκες των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Πειραιά και όλου λεκανοπεδίου της Αττικής.
Έναν χώρο που οι κάτοικοι θα μπορούν να νιώθουν άνετα και ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν με γεμάτο πορτοφόλι για να μην αισθάνονται «φτωχοί συγγενείς».
Έναν χώρο που η χρήση όλων των εγκαταστάσεων θα είναι ελεύθερη και δωρεάν. Κάθε μέρα, στην περιοχή της παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων, είναι γιορτή. Ζητούμενο είναι το εγχείρημα των Λιπασμάτων να αγκαλιαστεί από τον κόσμο και γιατί όχι, να αποτελέσει παράδειγμα για τις μικρές νίκες στον δρόμο προς τις μεγαλύτερες.

ΠΗΓΗ : Τεύχος Πόλις


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα