Δήλωση Χρ. Βρεττάκου για την πρόταση της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση σχετικά με τα νηπιαγωγεία

«Η πρόταση της ΚΕΔΕ μας γυρνάει στον προηγούμενο αιώνα»

Η συντριπτική πλειοψηφία των «ανεξαρτήτων» δημάρχων της χώρας που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αφού λύσανε(!) τα προβλήματα των Δήμων- οι οποίοι προσπαθούν να λειτουργήσουν με 60% πια λιγότερα χρήματα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς εργαζόμενους σε βασικές θέσεις-, επανέρχονται στο προσκήνιο, μέσα από το συνέδριό τους, με μια πρόταση που μας γυρνάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Συγκεκριμένα, στην εποχή των δημοδιδασκάλων.
Η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της ΚΕΔΕ να προτείνει στην κυβέρνηση την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και στην συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες ενώ η προσχολική αγωγή θα μετατραπεί σε αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Ταυτόχρονα, οι νηπιαγωγοί της χώρας, καθημερινά, θα βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να συρρικνώνονται.  
Χαρακτηριστικό ως προς αυτά, είναι το παράδειγμα των παιδικών σταθμών που πέρασαν στην αρμοδιότητα των Δήμων τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν-παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτούς και ορισμένων Δημοτικών Αρχών-να υποβαθμιστεί η λειτουργία τους, καθώς οδήγησε σε κλείσιμο σταθμών και σε υποτίμηση του παιδαγωγικού τους ρόλου.
Σήμερα, οι παιδικοί σταθμοί της χώρας, προκειμένου να λειτουργήσουν χρησιμοποιούν προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις, γεγονός που επηρεάζει, πέρα από την ομαλή λειτουργία τους, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Την ίδια ώρα, οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη τους πληρώνοντας τροφεία, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά τους να σιτίζονται στους παιδικούς σταθμούς.
Κάτι ανάλογο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί και με τα νηπιαγωγεία.   Οφείλουμε οι Δήμοι, οι νηπιαγωγοί και οι γονείς, το εκπαιδευτικό κίνημα γενικότερα, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής και της εκπαίδευσης συνολικά. Από κοινού, πρέπει να βάλουμε τέρμα στην εμπορευματοποίηση της και στην ανταποδοτική λειτουργία της, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Θα αγωνιστούμε για την ισότητα στα μορφωτικά αποτελέσματα.
Απαιτούμε να θεσμοθετηθεί άμεσα η διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο, ενταγμένη σε έναν δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, την αποκλειστική ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Παιδείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα