Ε.Ε: Συμφωνία για τη μείωση κατά 40% των ρύπων έως το 2030

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μετά από έντονες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία αποτελεί μία συμβιβαστική λύση, καθώς υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ κρατών – μελών της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 
 
Η Πολωνία, που βασίζει την οικονομία της στη χρήση άνθρακα, εξέφρασε φόβο ότι οι ενέργειες για μείωση των ρύπων θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Στο πλευρό της τάχθηκαν κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, όμως σχολίασαν ότι θα έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων.   
 
«Καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία των πολιτών, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα (που θα γίνουν το 2015 στο Παρίσι) για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
 
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσης σε άλλους δύο ενεργειακούς στόχους έως το 2030: 
 
- αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 27% επί του συνόλου, 
 
- βελτίωση του μέτρου της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά 27%, δηλαδή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 27%, ποσοστό χαμηλότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
 
Οι “28” δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις για να βελτιωθεί η ροή των προμηθειών ενέργειας μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα